Pisma čitatelja – Igra se sa djecom ali često se zalijeće za noge da ugrize

Pitanje:

——————————-

Dobar dan gosp Nenade,

Zamolio bih vas za pomoć kupio sam psa njemački ovčar ženka stara je 3 mjeseca. To nam je prvi pas igra se sa djecom kao i sa nama ali često se zalijeće za noge da ugrize pogotovo suprugu pa bih vas molio ako možete dati neki savjet ili pomoć kako da ga to odviknemo.

Unaprijed vam hvala

Marinko Šipić

 

Odgovor:

————————-

Poštovanje,

Vaša njemačka ovčarka se s vama igra na način koji njoj odgovara i za koji ona u svom neznanju misli da je ispravan i stoga joj vi morate pokazati da to nije u redu.

Prvo ugrizi:

U igri s vama ili s djecom ona će vas često ugristi i jače nego što bi trebala ili smjela. Razlog takvog postupanja je jednostavan, naime ona ne zna naš ljudski prag tolerancije na bol i vi joj ga morate pokazati.

To ćete uraditi jednostavno. Izazovite ju na igru i u trenutku kad vas ugrize ječe nego što bi trebalo jednostavno vrisnite (taj prvi vrisak mora biti jak, poslije će biti dovoljno i samo malo zacviliti)

Kad to uradite ona će vas zaprepašteno pogledati, postoji mogućnost i da će se uplašiti i neko vrijeme izbjegavati igru s vama no kad igra opet počne bit će puno opreznija prilikom ugriza.

Isto to morate naučiti i djecu.

Moj savjet je da ju kroz igru jedno dan dva zafrkavate i svaki put kad vas ugrize vrisnete. Nakon tih dan ili dva imati ćete psa koji će jako paziti na svaki dodir s vlasnicima.

Sve to što sam sad opisao događa se i u prirodi.

Naime ako malo bolje pogledate prvu igru dva šteneta vidjet ćete da će jedan od njih

u jednom trenutku pretjerati s ugrizom. Drugi će na to zacviliti. Igra će na trenutak prestati, no kad ponovno započne i jedan i drugi pas će biti puno oprezniji s onim što se u kinologiji naziva “Kočnica za ugriz”.

Drugo:

Psi su jako vezani uz prirodu. Jedna od njihovih najomiljenijih igara je lov. Tu njihovu potrebu za učenjem kroz igre lova možemo koristiti i u odgoju i dresuri psa.

No ne bi smjeli štenetu dozvoliti da nam nameće igre koje nam ne odgovaraju (recimo ugrizi za noge).

Ako dobro odradite prvu stavku moguće je da će se taj problem riješiti sam od sebe, no ako se ne riješi tad treba reagirati na taj način da viknemo na štene svaki put kad pomisli da smo mi zgodne lovina (prva naredba koju bi štene trebalo naučiti je naredba NE).

Ako to ne pomogne i ako primijetite da se štene inati treba ga rukom uhvatiti za šiju naglo protresti i pustiti. Isto to štencima radi i njihova majka tijekom boravka u leglu pa će štene brzo shvatiti što ste mu tim postupkom htjeli reći.

Inače Njemački ovčari su vrlo inteligentna pasmina no treba ih pažljivo odgajati jer su se hiperprodukcijom pasmine pojavili mnogi plahi i nesigurni primjerci, a to je prvi korak prema nesocijaliziranosti i povećanoj agresivnosti.

No kako rekoh pažljivim odgojem sve to se može bez problema izbjeći.

Nadam se da sam vam ovim uspio bar malo pomoći.

Srdačan pozdrav

Nenad

 

 

——————————–

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.

Related posts